Deutsch  English
Home > Meteo info      
 
Meteo Tuitjenhorn. Weerstation in de kop van Noord-Holland sinds 1 januari 1990

Dagelijks worden o.a maximum, minimum en 10cm temperatuur , wind, windrichting en nog vele andere meteorologische gegevens gemeten door het weerstation en opgeslagen in de computer.

In de begin jaren maakten we gebruik van thermometers om de minimum en maximum temperatuur te meten op 0.1gr.C nauwkeurig, na november 2005 zijn deze buiten gebruik gesteld. De Luchtdruk wordt gemeten met een barograaf, deze schrijft een lijn op een tabel die weer op een cilinder is bevestigd en 1x per week een volledige omwenteling maakt. De neerslag wordt gemeten met een officiële regenmeter type Hellmann, deze kan een grote hoeveelheid van 70mm opvangen per dag. Op 21 augustus 2005 is het Davis Vantage pro2 weerstation in gebruik genomen, iedere 10 minuten wordt er data naar een computer gezonden en worden er statistieken aangemaakt van o.a temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, UV straling, zonkracht, windchill, hitteindex, regen, windrichting en windsnelheid. De meeste apparatuur staat opgesteld in de tuin. De data die het station verzamelt worden over de gehele wereld verzonden zodat ook andere organisaties als KNMI, Meteogroup, NOAA, Metoffice, VWK, Awekas,Weatherunderground en APRS WXNET deze gegevens kunnen gebruiken.
 

Enkele station records: Hoogste maximumtemperatuur: 34.8gr op 19juli 2014. Laagste minimum temperatuur:-17,6grC op 4 februari 2012, op 10cm -18.7grC. Natste maand: oktober 2012 met 225,8mm. Droogste maand: April 2007 met 0.0mm. Hoogste dagsom op: 11 augustus 1994 63.2mm in 40minuten. Hoogste sneeuwdek: 2 Maart 2005 29cm

School op bezoek

Schoolklas op bezoek

Vantage Pro2 weerstation van Davis met een hoge buitentemperatuur. Jaarlijks komen er schoolklassen op bezoek bij het weerstation in Tuitjenhorn, Naast een lekker glas limonade en een koekje krijgen de kinderen deskundig uitleg van de weerman van wat er allemaal aan apparatuur in de tuin staat en waar het voor dient. Natuurlijk is er volop gelegenheid om vragen te stellen over het weer. en de meest gestelde vraag gaat altijd over: "waar komt het onweer vandaan".

Tuitjenhorn

Tuitjenhorn is gelegen in Noord-Holland tussen Alkmaar en Schagen en 6 km van de Noordzee kust, met Badplaatsen zoals: Petten Camperduin en Schoorl

Tuitjenhorn is gelegen in de gemeente Harenkarspel ,en ligt vrijwel in het centrum daar van. Met een afstand van 6 km tot de Noord-Hollandse kust kan je hier echt spreken van een zeeklimaat. De oude gemeente Harenkarspel heeft 2 groeikernen Tuitjenhorn en Warmenhuizen, ±70% van deze dorpen is nieuwbouw na 1975. Ieder jaar worden er nog woningen bij gebouwd. In 2001 is in Tuitjenhorn een standbeeld geplaatst van prof Gerard Kuiper, de  bekende sterrenkundige die hier geboren is en later in Amerika vele ontdekkingen heeft gedaan samen met de sterrenkundige Jan Oort over planeten en sterren. Zo is de Kuipergordel, een gordel van vele miljarden komeetachtige uit steen en ijs bestaande objecten naar hem vernoemt.

Tuitjenhorn
   

Weerman Meteo Tuitjenhorn ontmoet weerman Meteogroup

Op zaterdag 6 september 2008 heeft RTL weerman Reinier van der Berg een lezing gehouden in Dirkshorn. Weerman Theo Leijen liet deze kans om ook eens deze weercoryfee te ontmoeten niet links liggen. In een 2 uur durende diavoorstelling werd er stil gestaan bij de klimaatsverandering en hoe wij in Nederland daarmee geconfronteerd worden, van smeltende ijskappen tot broeikaseffect en zeespiegelstijging werden op duidelijk wijze door de weerman uitgelegd. Op de vraag wie er nu de beste weerman is en wie er het beste kan voorspellen, kwam er een bescheiden antwoord van de weerman die vond dat een ieder wel een eigen weerman of weervrouw als favoriet heeft, maar hij vond wel de Meteo Consult het beste weerbureau is. Na de pauze was even tijd voor een vragenronde, waarbij de nadruk van de vragen duidelijk lag bij het veranderende weer en de temperatuurstijging. Na een rondje internetfilmpjes werden er veel vragen gesteld over het fenomeen bliksem, over het ontstaan en de gevolgen daarvan. Na afloop heeft onze weerman nog geruime tijd nagepraat met Reinier v/d Berg over het weer in het verleden en in de toekomst, en hoe de interesse voor het weer van jongs af aan is ontstaan.

Reiner v/d Berg en Theo Leijen
 

2002-2017 © MeteoTuitjenhorn