De windhoos van Winkel (NH)

18 oktober 2016

Een windhoos trekt op 18 oktober 2016 gedurende 2 minuten over het dorp Winkel (NH)
en laat een spoor van vernieling achter.

De ontstaan geschiedenis van een hoos is redelijk goed bekend, koude bovenlucht in combinatie met warmte op grondniveau. Deze warmte was voldoende aanwezig (zeewater temperatuur is 19℃.) daarnaast heb je windshearing nodig, een verandering van windrichting op hoogte. Doordat de warme lucht opstijgt ontstaat er een verticale werveling, vocht wat mee stijgt condenseert en valt als regen in de daalstroom naar beneden. Feitelijk zijn er twee stromingen, warm en koud. De daalstroom mengt met de stijgstroom en dat creëert rotatie. Klik hier voor een voorbeeld van de rotatie in een hoos.

Tijdens de passage van een koufront behorende bij een depressie voor de Engelse oostkust in de middag van 18 oktober ontstonden op diverse plaatsen op het front een aantal windhozen. Het KNMI had op 17 oktober code geel afgekondigd omdat het er naar uit zag dat de avondspits hinder kon ondervinden van dit slechte weer. De hoos van Winkel (NH) is vermoedelijk ontstaan ten westen boven een aantal weilanden en is zeker over een traject van 3,5 kilometer actief geweest.
Aan de Westerweg op 1,5 km ten westen van Winkel zijn de eerste schadesporen zichtbaar zoals afgebroken boomtakken en stuk gewaaide afrastering. De hoos trekt verder naar het oosten en passeert de Oosterweg op 800 meter west van het dorp, bij een woonhuis aan deze weg breken grote takken van de bomen die op de weg achter blijven. Om ±15:25 steek de hoos het kanaal Alkmaar (Omval)-Kolhorn over, welke de westelijke grens vormt van Winkel. De volle kracht van de hoos treft een huis en een bomenrij aan de rand van het dorp aan de Nieuwe Niedorperweg en laat een ravage achter. Daar achter wordt een loods geraakt waarvan de twee overheaddeuren naar binnen worden gedrukt, een aantal dakplaten aan de achterzijde worden weggerukt. Een schutting van vier bij drie meter die vast stond aan deze loods wordt in zijn geheel over meer dan honderd meter bij de achterburen in de tuin gedeponeerd. Een gedeelte van een reclamebord aan de Scheidersweg boord zich diep aan de overzijde van de weg waar het stond in een boom. Een grote trampoline uit een tuin aan de dorpsstraat wordt later 850 meter verder de dorpsstraat in gevonden. Bij een kassencomplex breken aan de Noors en Ooat zijde ontelbare ramen, een grote hoeveelheid van het glas wordt 150 meter verderop bij de overburen in de tuin tegen het huis en op het platte dak gesmeten. Gelukkig had het personeel de kas 10 minuten daarvoor verlaten toen de hoos langs kwam.

De hoos trekt in ongeveer tweeënhalve minuut tijd parallel aan de dorpsstraat door het dorp en veroorzaakt op zijn tocht in de eerste kilometer voor aanzienlijke schade, aan huizen, bedrijven en tuinen. Veel bomen die nog volledig in blad staan worden door de kracht van de hoos omver geblazen. Enkele bomen vallen tegen de windrichting in, wat het vermoeden van een windhoos bevestigd. Van een boerderij aan de dorpsstraat wordt de complete schoorsteen van de woning gerukt, maar valt zonder verdere schade aan te richten van het dak in de voortuin. Achter café Beentjes valt een grote boom op een plat-dak, de omving wordt afgezet en niemand mag meer naar binnen van de brandweer. De hoos verlaat aan de oostzijde het dorp, waar deze nog een aantal boomtakken in een weiland achterlaat. Ooggetuigen verklaarden later dat er een fluitend/gierend geluid werd gehoord en druk op de oren. Enkele hebben de hoos gezien terwijl deze langs de golfbaan aan het eind van het dorp langs trok. Een klein wondertje is het dat er geen gewonden vielen tijdens de hoos. Windhozen van dit kaliber en met zoveel schade komen gelukkig niet vaak voor in de Kop van Noord-Holland.
Bekijk hier een video van een bewakingscamera met beelden van de hoos.

Overzicht van het pad wat de hoos heeft afgelegd en Nederland met koufront voor de kust op 18 okt
Overzicht van het pad wat de hoos heeft afgelegd en Nederland met koufront voor de kust op 18 okt
Overzicht NW Europa 18 oktober
15:00 uur
Radarbeeld 14:40 uur koufront op de kust
Annimatie van koufront
Radarbeeld 18:05 uur het koufront verlaat Nederland
Westerweg:
afgebroken takken in de berm
Oosterweg:
veel groen van de bomen in de berm
Hoekhuis aan de Nieuwe Niedorperweg
Ravage binnen bij Beers expeditie
Afgewaaide schoorsteen aan de Dorpsstraat
Schoorsteen in close-up
Boom die haaks op de windrichting ligt
Schuttingdeel wat 100 meter door de lucht vloog
Bomen aan de Dorpsstraat
Bomen aan de Dorpsstraat
P. Dekkerstraat en Nieuwe Niedorperweg
P. Dekkerstraat en Nieuwe Niedorperweg
Nieuwe Niedorperweg
Nieuwe Niedorperweg
Ravage in een tuin aan de Dorpsstraat
Kassen aan achterzijde Dorpsstraat
Bomen en huizen in de P. Dekkerstaat
Stuk reclamebord in een boom Scheidersweg
Akker aan het eind van Winkel bij de golfbaan
Hekwerk West-Friese Omringdijk
bronnen: Buienradar, Google maps, sat 24.