Valwind 't Veld

11 januari 2007

valwind t'Veld 11 januari 2007

Op 11 januari 2007 tijdens een weeralarm wat op 10 januari al uitgegeven was door het KNMI
werd er gewaarschuwd voor zeer zware windstoten die konden optreden tijdens een storm die over het noordelijk deel van Nederland raasde, hierbij werden aan de kust windstoten gemeten tussen 100-108km/uur om 14.00uur passeerde het koufront van de depressie de kust van Noord Holland, daarbij viel er in korte tijd veel neerslag, soms zelfs wolkbreukachtige regens, en de wind nam in zeer korte tijd hevig toe, in IJmuiden werd een windstoot geregistreerd van 108 km/uur, langs de kust werden uurgemiddelde windsnelheid gemeten van 72 - 86 km/uur wat overeenkomt met windkracht 9. in een smalle strook over West-Friesland ontwikkelde zich een microburst in het koufront welke even na 14.00uur Tuitjenhorn en Dirkshorn passeerde, in eerste instantie werd gedacht aan een windhoos omdat de verschijnselen veel overeenkomsten hebben.

Om 14.15 werden een aantal huizen en bedrijven in 't Veld in Noord Holland getroffen door een valwind (downburst) op de weg er naar toe op ongeveer 7 km afstand van de bewuste plaats is er al wat schade zien aan huizen( afgewaaide dakpannen van dierenasiel) en gebouwen op één plaats zelf (Andriesdekkerweg in het Waarland) was een zeer dikke boom(zie eerste foto) tegen de vlakte gewerkt door de wind. Aangekomen in het dorp Zijdewind op 2km voor ‘t Veld is er bijna geen schade te zien. Op de hartweg richting ’t Veld op 1km afstand van ’t Veld ligt er een dikke boomtak op een pad, maar dan veranderd de aanblik snel, juist waar wat dichtere bebouwing staat is de ravage enorm, afgeknapte bomen, beschadigde huizen en dakplaten in de bomen. De schuur op foto 1 werd als eerste getroffen, waardoor er een gat ontstond in het dak, doordat de druk die zich opbouwde in de schuur een kant op moest is er een groot gat ontstaan aan de voorzijde, deze platen zijn met de uitstroom van de wind vele honderden meters meegevoerd in zelfs in veld B gevonden en op vrijdag 12/01 keurig door de landbouwer die daar woont terug bezorg bij de eigenaar. De 2 boerderijen rechts van de weg werden ook getroffen, veel schade aan de dakbedekking en vooral aan de bomen die daarom heen staan, enkele dikke bomen ongeveer 6 stuks zijn als lucifers houtjes afgeknapt en naast de huizen terecht gekomen.

Vooral de in elkaar gedrukte kassen vertellen het verhaal, deze zijn door de valwind totaal in elkaar gedrukt, het versplinterde glas heeft door de uitstroom van de lucht met geweld het huis van de buren (foto 17) geraakt, en door het bomerdement van glas is het huis zwaar beschadigd, ook werd er door de luchtdruk een binnendeur van het huis compleet uit de sponning gerukt, het glas, isolatie materiaal, boomtakken en dakbeplating werden daarna door de uitstroom op vele honderden meters zelfs terug gevonden in veld A en B

De foto serie toont de schade, de tweede plaat is het overzicht met daarin de nummers die verwijzen naar de foto’s. De zwarte lijn is het schade spoor links en rechts daarvan is er in een beperkte afstand schade ontstaan aan gebouwen huizen en bomen enz. Tussen de stippellijnen ligt er veel rommel, isolatie, takken en dakbedekking, Deze dakbedekking van de schuur op foto 1 werd tot op Veld B gevonden, gezien de afmeting van de platen ±6 mtr x 1 mtr is dit niet verwonderlijk.

 

 

Opvallend is de omgewaaide bomen allen in een richting liggen (NO), het glas van de kassen en de dakbedekking van de schuur op foto 1 inclusief isolatie materiaal ligt zelfs in veld A en B op een afstand van honderden meters.

 

Sateliet beeld 11 januari 2007
Animatie van een valwind


Foto van een valwind
Radarbeeld 11 januari 2007