Home > Diversen > Winter 1917  
Deze winter begint in oktober en november van 1916 met twee spelden prikjes, rond de maand wisseling van nov-dec telt men al twee ijsdagen. De maand december blijft een beetje winters maar veel stelde dit niet voor, met op de 23e nog een storm. Op 6 en 8 januari valt er een pak sneeuw maar dit dooit al snel weg. Op  de volgende dagen van 11-18 jan valt er geregeld sneeuw en wordt het kouder. Vanaf de 17e blijft de sneeuw dan ook liggen. Dan valt de vorst in van 23 januari tot 6 feb gaat het matig tot streng vriezen. In de Bilt is het op 1 feb -16.5ºC. In Stavelot(B) op de 3februari -23.2ºC. België heeft tussen 20 jan en 10 feb 20 ijsdagen gehad. Na de 6e zijn de scherpe kantjes er van deze periode af en gaat het op de 7e licht dooien. Vervolgens blijft het op de 11e tot de 16e nog matig vriezen in de nacht. De grote rivieren zijn  dicht gevroren, zoals de Merwede, de Maas,en de Rijn bij Lobith. Op 27 januari wordt de elfstedentocht georganiseerd met als winnaar Coen de Koning. Deze winter was vooral in het zuiden van Nederland en België kouder dan in het noorden. Ook in maart en April dat jaar blijft koning winter nog diverse keren uithalen,met op 10 en 11 april 4cm sneeuw. De gemiddelde winter temperatuur voor de Bilt is op 0.1ºC uitgekomen.

ijsschuiten
Foto: Nationaal archief, foto 036-0419
Ijsschuiten en auto op de Gouwzee, het was in deze winter zeer bijzonder dat auto's op het ijs waren. In de vorige winter 1890-1891 waren er nog geen motorvoertuigen.

Kagerplassen
foto: Jonker.
Wedstrijd voor ijsschuiten op de Kager plassen, onder grote publiekelijke belangstelling gingen deze van start.

 

Postboot

Foto: Nationaal archief,foto036-0827.
De post voor Wieringen werd met de boot van Ewijcksluis naar het eiland gebracht, normaal duurde dit 30minuten,in 1917 was alles dicht gevroren, zodat men over ijsschotsen naar het eiland moest. Deze tocht naar Wieringen duurde soms wel 6uur en garantie dat de post aankwam was er niet. Het duurde soms wel 14 dagen voordat de post in Ewijcksluis arriveerde.

 

Akkrum

foto:  J.Dwinger.

In Friesland staan ze ook deze winter weer als eersten op het ijs hier bij Akkrum

 

 

Leeuwarden
foto: J.Dwinger.
Ook op de ijsbaan in Leeuwarden een drukte van belang

 

Volendam
foto: vereenigd fotobureaux A.dam.
Volendammer jeugd op prikslee en klompen op het ijs en een enkeling op schaatsen.

 

Motorslee

Nationaal archief, foto 036-0415

Motor arrenslee, speciaal gemaakt om met behulp van mechanische kracht wat in 1917 als bijzonder werd beschouwd over het ijs te gaan.

 

Volendam

foto: Haagsch persbureau

De invallende dooi laat grote hoeveelheden ijsschotten opstuwen tegen de dijk van Volendam, rechts op de foto de Zuiderzee

 

Amsterdam
foto: Eastman Kodak Company

De Amsterdamse ijsclub met op de achtergrond het Rijksmuseum, massaal was men op de schaats. Links op de foto een muziektent waar live muziek door een orkest werd gespleeld, rechts een gebouwtje waar schaatsen werden gerepareerd en geslepen

 

Gouwzee
foto: vereenigd foto bureaux A.dam.

Ijsvermaak op de Gouwzee bij Volendam, zittend in een ijsschuitje met touw verbonden aan een paal wordt het schuitje door mankracht rond gedraaid en heet een ijszweefmolen.

bronnen: KNMI, KMI, J.Buisman: Bar en boos.

 

 

 

2002-2017 © MeteoTuitjenhorn