28 JAAR NEERSLAG IN TUITJENHORN

Meteo Tuitjenhorn

Periode 1991-2018 Voorjaar droger en zomer natter

 
 

Op het weerstation wordt al meer dan 28 jaar gemeten met een Officiële Hellmann regenmeter, een geijkt instument welke goedgekeurd is door de WMO (World Meteorological Organization). Jaarsommen op het weerstation in Tuitjenhorn varieren tussen 620 mm en 1180 mm. Gemiddeld valt er jaarlijks iets meer dan 904 mm neerslag, Tuitjenhorn is het stations waar gemiddeld de meeste neerslag valt. Station De Kooy bij Den-Helder krijgt jaarlijks gemiddeld 776 mm en is daarmee het station met de minste neerslag van de Noordkop.

 
De seizoenen onderling in de grafiek met meerdere neerslagstation in de Noordkop vertonen wel een verandering in de hoeveelheid neerslag.
In de zomer valt de laatste 18 jaar meer neerslag en het voorjaar is de laatste 8 jaar een stuk droger geworden, de winter en herfst vertonen duidelijk wat schommeling qua hoeveelheden, waarbij de herfst wat droger begint te worden.


Deze grafiek toont het aantal dagen met meer dan 10-20-30-40-50 milimeter verdeeld in perioden van 10 jaar. Het aantal dagen met >10 mm is gemiddeld met 1 p/jaar gestegen, de dagen met 30 mm en meer zijn sterk gedaald.

bronnen: Meteo Tuitjenhorn, KNMI