Liveblog storm 23 februari 2017
> >     liveblog is gesloten.

Situatie: Een snel uitdiepend lagedrukgebied boven Noord-Ierland koerst via Noord-Engeland naar de Duitse Bocht. Bijbehorend noordwest-zuidoost
georiënteerd warmtefront ligt boven het zuidwesten en trekt noordoostwaarts over het land. Het koufront ligt tegen de middag parallel aan de westkust en verlaat in de tweede helft van de middag naar het oosten. Wind: Vanmiddag van het westen uit zware windstoten, uitbreidend tot over het gehele land. Aan zee en op het IJsselmeer kans op zeer zware windstoten van 100/120kmuur. Alhoewel de wind overdag al flink aantrekt, worden de zware windstoten verwacht vanaf het moment dat het koufront passeert . Het maximale windveld komt boven de zuidelijke Noordzee terecht en strekt zich uit tot boven de westkust, hier 9 Bft, boven zee enige tijd 10 Bft.


klik op het plaatje voor een aninatie
13:00uur: IJmuiden meet als eerste om 12:00uur een windstoot van 100km/uur, Tuitjenhorn om 12:30uur 84 km/uur. Hoek v Holland meet om 12:40uur 104 km/uur. Een gebied met zwaarderer buien ligt nu op de westkust en trekt verder over het land, daarachter klaart het op maar de wind neemt toe. Het oog van de storm ligt nu nog op de oostkust van Engeland, maar zal snel over de Noordzee naar het oosten trekken. Webcam Katwijk a Zee een blik op de woeste Noordzee.

13:30uur: Stormschade meldingen druppelen langzaam binnen uit o.a. Heerhugowaard en Midwoud, voor de N241 rotonde N248 zijn een aantal buis kabels van mobiele stoplichten afgebroken, verkeersregelaars zijn onderweg. De wind neemt tijdelijk iets af maar er komt nog meer. Tijdens de donderdagavondspits moeten weggebruikers rekening houden met gevaarlijke rijomstandigheden als gevolg van zeer zware windstoten (bron: RWS)

14:00uur: Stormschademeldingen o.a. uit Hoorn. Scheepvaart verkeer naar de Wadden eilanden heeft het moeilijk met een golfhoogte van 3.10 meter en 90 km/uur wind. Het oog van de stormdepressie ligt nu op de Noordzee en zal verder trekken in oostnoordoostelijke richting om vanavond ongeveer 100 km ten noorden van de Wadden eilanden aan te komen. Kustwachtsleper Guardian (altijd buitengaats vanaf windkracht 5) en operatiecentrum kustwacht staan 24/7 paraat.
Op de markt in Schagen zijn vanmorgen slechts acht marktkooplieden op komen dagen, om vijf uur vanmorgen stond de telefoon bij de marktmeester roodgloeiend door het aantal afzeggingen (bron: NHD).
14:30uur: De stormdepressie loopt sneller dan gedacht, hoogtepunt vanmiddag nu tussen17:00 uur en 19:00 uur op de westkust met windstoten tot 100/120 km/uur. Op de van Brienenoordbrug is een vrachtwagen met aanhanger omgewaaid, brugdeel is tijdelijk afgesloten. Voor het verkeer wat vast staat op de brug wordt een oplossing gezocht. Vliegverkeer in Engeland en Nederland worstelt met de stormwind. Landende vliegtuigen op Schiphol zijn live te zien op RTVNH
Kaartje van de zwaarste windstoot om 12:30 uur, in de cirkel Meteo Tuitjehorn (bron: VWK)
15:00uur: De dijk Enhuizen Lelystad is afgesloten door een geschaarde vrachtwagen met aanhanger, stormschademeldingen uit o.a. Bovenkarspel.
15:30 uur: Nieuwe buienlijn komt rond 16:30 uur vanuit het westen boven land, de wind zal ook behoorlijk gaan aantrekken. De windstoten zijn nog niet op hun sterkst dus neem de waarschuwingen serieus. In Schotland heeft de storm voor een pak sneeuw gezorgd. Komende nacht veroorzaakt de storm ook in Denemarken sneeuwval. Diverse waterschappen houden de dijken en waterkeringen nauwgezet in de gaten, er valt weinig regen zodat extra maatregelen niet hoeven te worden genomen. In Zeeland begint het nu flink te waaien, Vlissingen meld een windstoot van 100 km/uur
16:00uur: De barometer zakt nog steeds en staat nu op 982.6 hPa, de luchtdruk zal nog verder dalen bij stijgende luchtdruk krijgen we de meeste wind. Meer buien komen nu boven land, de wind draait naar west later noordwest. Vlissingen heeft om 15:40 uur een windstoot van 106 km/uur.
16:30 uur: De storm zal juist tijdens de avonspits op zijn top zijn, nu al is er veel vertraging op diverse snelwegen door met name geschaarde vrachtwagens. Aan de kust trekt de storm veel bekijks, maar je wordt er compleet gezandstraald. IJmuiden meet om 16:10 uur een windstoot van 114 km/uur en windkracht 10, maar dit winstation staat op een pier en vangt zodoende de meeste wind (zie foto). Meer stormschademeldingen komen nu binnen uit o.a. Julianadorp, Venhuizen en Hoorn.
17:00uur: Stormschademeldingen uit o.a. Egmond a Zee. A9 bij de brug van Aalsmeer in de richting van Diemen vrijwel dicht: gekantelde vrachtwagencombi (bron VID). Scheveningen noord heeft om 16:30 uur een windstoot van 111 km/uur. Neerslagsom op het weerstation tot 16:30 uur 10,6mm. (foto's via weerplaza, Twitter)
17:10uur: Op schiphol is bij een vliegtuig tijdens de landing het landingsgestel afgebroken, overige vliegverkeer staat in de wacht. zie ook youtube
bron: AT5
17:30uur: Stormschademeldingen o.a. uit Zuid-Scharwoude en Sint Maartensvlotbrug, Egmond a Zee, Hoogwoud en Heerhugowaard, Tuitjenhorn ontving om 17:00 uur een windstoot van 91 km/uur, Rond Rotterdam, Amsterdam en Utrecht staan vele files.
18:00uur: Stormschademeldingen zijn zo langzamerhand niet meer te tellen, de storm is nu duidelijk op zijn hoogtepunt. Vanavond is het nog geruime tijd onstuimig. Er staat 244 km file op de wegen in NL. Luchtdruk begint te stijgen hierop zit de meeste wind. Een nieuwe weerkreet is geboren 'Weerbom' .
19:00 uur: het aantal meldingen van stormschade in NH zakt met het afnemen van de windkracht langzaam af, Zuid-Holland heeft nu nog de meeste wind, Scheveningen noord had zojuist een windstoot van 114 km/uur en om 19:20 uur nog een winstoot van 122 km/uur.
20:00uur: Wij sluiten dit liveblog over de storm #Doris van 23 februari 2017

2002-2017 © MeteoTuitjenhorn