Home > Diversen > Weerhistorie 1950-1959  

1950
Naast de toen heersende rock en rol kunnen we ook in het begin van de jaren vijftig spreken van onstuimig weer, zo stormde het op 25april 1950 met winterse buien en werden de ontluikende bomen met een sneeuwlaagje bedekt en ligt er in noord Nederland ruim 5cm sneeuw. Op 18mei Hemelvaartdag is het niet warmer dan 9.9grC in het midden van het land. De zomer van 1950 was vrij warm maar regenen deed het ook redelijk vaak. Op 2juni volgt er een record vroege hittegolf de vroegste in 100jaar hittegolven. die tot 7juni duurt. En wat later blijkt de enigste in de vijftiger jaren. De hoogste temperatuur wordt op de 7e gemeten met 32.1grC. Op 23 augustus tijdens zwaar onweer en een windhoos sneuvelen bij Kootwijk op de Veluwe meer dan 10.000 bomen. Op 28augustus valt er in Nes Ameland maarliefst 77mm regen. Op 27oktober 1950 is het ronduit koud, de gemiddelde etmaal temperatuur is de gehele dag onder nul.

 winter 1950

1951
“Naar de speeltuin” met Heleentje van Capelle, zullen we in de winter van winter van 1951 nog even moeten wachten, in oktober het jaar daarvoor al bijzonder koud waarbij op de 27oktober in de Bilt de gemiddelde temperatuur de gehele dag onder nul is komen te liggen, en in de nacht vroor het 5graden. December zit aan de koude kant en in het midden van het land worden er 8ijsdagen genoteerd en op 13 dagen viel er wel sneeuw en beleefde we een witte kerst, bijna sprookjesachtig. Op 30december vriest het nog 17graden in het zuiden maar dan laat de winter het afweten. Ook in het midden van Europa treed de dooi in en vallen er veel slachtoffer tijdens lawines. De zomer wil niet echt goed op gang komen vooral augustus is ook nog eens veel te nat, Op 11juli 1951 is er sprake van zware hagel en zware windstoten in Weert Noord-Brabant. En in Heythuizen worden honderden bomen en duizenden kilo’s fruit vernield. Op 31 juli viel er in Boskoop maarliefst 103mm regen waarvan 72mm in 30minuten tijd. Op 9 augustus barst er boven Amsterdam een wolkbreuk los, in weinig tijd valt er aan de handelskade 148mm naar beneden. Tussen 3 en 15 oktober is het zeer zonnig elke dag schijnt deze ruim 8uren nog nooit is er een periode van oktober zo zonnige geweest.

1952
Eddy Cristiani zingt “Spring maar achter op”  in de het voorjaar van 1952 zeer van toepassing met een temperatuur van 27graden in zuid-Limburg is het een warme koninginnendag, De winter van 1952 begon met een zeldzaam droge en zonnige oktober, november is veel natter maar in januari veel sneeuwdagen en in de laatste 10dagen daarvan met meer vorst. De winter van 1952 wil maar niet ophouden zo vallen er op 26 en 27maart geregeld sneeuwbuien, op 29en 30 maart een vliegende sneeuwstorm en met temperaturen rond het vriespunt komen er zelfs sneeuwduintjes voor. Zo ligt er in het midden van het land op 30maart 9cm sneeuw. Maar de lente staat voor de deur en tussen 9 en 19april is het subliem lenteweer, op 10dagen is het warmer dan 20graden. Warm is het ook op 30april met temperaturen tussen de 25en 27graden. In de nacht van 3 op 4juni tijdens zwaar onweer wordt er in Steenbergen in de ochtend 124mm afgetapt.

1953
Het liedje “daar aan de waterkant” ook weer van Eddy Cristiani moet wel letterlijk worden genomen in 1953 en dat na een koude herfst, oktober en november samen zijn de koudste sinds 1919. Zo vroor het in Obdam op 29november 1952 -11graden. En volgt er een zeer wisselvallige december waar op 30 en 31 december tussen de 6 en 9cm sneeuw valt wordt januari iets winters. Op 31 januari steekt er een storm op met ongekende kracht juist als er op 1 februari vloed in combinatie met springtij is staat het water op zijn hoogst. De dijken die in de oorlog en vlak daarna slecht zijn onderhouden bezwijken in Zeeland het eerst, het water stroomt met woeste kracht de polders binnen en veel inwoners worden verrast door het water. In totaal komen er 2300mensen bij deze watersnoodramp om het leven. Naar aanleiding van deze ramp wordt het deltaplan ontworpen. Achter deze verwoestende storm doet koning winter zijn intrede, zo is het op 8en 9 februari in Vlissingen 14graden onder nul. De zomer van 53 is naar Nederlandse maatstaven heel normaal, Alleen juni springt er uit met een gemiddelde maximum temperatuur van maar 9.2grC is het de koudste juni maand sinds 1901, op 26juni word de eerste zomerse dag 25+ van dit jaar genoteerd. De herfst is uitzonderlijk droog en oktober is sinds 1861 nog nooit zo zacht en droog geweest. Maar in november wordt het nu echt kouder met soms zware mist en enkele ijsdagen. December is uitgesproken zacht zo is het op 4 december 1953 in Maastricht 17graden, en bloemen bloeien voor de tweede keer dit jaar.

watersnoodramp 1feb 1953 weerkaart 1feb 1953

 

1954
Weinig “Falderie Faldera” van Helma en Selma in de koude winter van 1954, de kachel wordt nog maar eens flink opgestookt. Door het droge najaar staan de rivieren zowat droog, bij Arnhem kan je door de rivier de Rijn naar de overkant lopen. Na een kleine speldenprik begin januari volgt er een serieuze vorstperiode, van 23januari tot 10februari is het gemeen koud de Bilt komt op 15ijsdagen en er is strenge vorst. Op het IJsselmeer ontstaan ijsbergen van 3meter hoogte en in de Zeeuwse water is veel drijfijs gezien. Bij zoveel koude kan een Elfstedentocht niet uitblijven onder redelijk goede omstandigheden wordt deze op 4februari gereden, met als winnaar Jeen v/d Berg in 7uur en 35minuten. Koning winter is ver in Europa doorgedrongen zo wordt er sneeuw gezien zelfs in Marokko wat in 35 jaar niet meer is voorgekomen. Op 22 februari moet koning winter alweer afscheid nemen maar niet zonder dat hij begin maart nog met sneeuwbuien rondstrooit. April 1954 is zeer zonnig maar wel met koude nachten de zomer is koel en nat. Op 16augustus 1954 een heuse windhoos op het Sneekermeer die 11 zeilboten optilde en weer op het water smakte.
Op 20september zijn er in het noorden van het land diverse windhozen gezien. Op 7 en 10oktober twee maal een fikse storm waarbij 5 vissersschepen met man en muis vergaan. De aardappeloost van dit najaar dreigt verloren te gaan maar met behulp van duizenden scholieren wordt een groot deel daarvan gered. De dijken worden in december twee maal op de proef gesteld door stormen op 21 en 24december

1955
Op de klanken van “grootvaders klok” van Max van Praag valt op 1 januari eindelijk de winter in met sneeuw en zo valt er elke dag t/m de 18 januari wel sneeuw bij temperaturen van rond het vriespunt. Maar koning winter kan in januari geen echte vuist maken, maar in februari is het meer winters zo vriest het meest licht tot matig in de nachten. En elke dag valt er wel sneeuw . doordat deze gaat verstuiven tot duinen van 1a1,5mtr hoogte raakt de plaats Lemmer voor korte tijd geïsoleerd van de buiten wereld,
Met het lente weer wil het in maart niet erg vlotten zo zijn de eerste twee weken de koudste in jaren, pas eind maart raakt de lente op stoom en wordt het in de nacht naar de 26e in het zuiden van het land niet kouder dan 12graden in de nacht.

 

1956
Geen “klappermelk met suiker” van Rudi Wairata, maar een strenge winter zit er aan te komen. Alle maanden van november t/m maart zijn te zacht geweest maar februari vorm een schrikwekkende uitzondering vooral de sombere december maand laat geen indruk achter  In januari heerst het natte en onbestendige weer  Op 19 en 20 januari volgt er ook nog eens storm  maar dan wordt het duidelijk kouder, tussen de 23 en 27e valt er geregeld sneeuw en doet koning winter een uitval naar ons land, Op 30januari is het nog een overgaans dag met vorst in het noorden maar het zuiden heeft dan nog temperaturen ver boven nul. Maar door een strek stijgend luchtdruk boven Scandinavië steekt er een oosterstorm op Zeer snel stroomt de poollucht over Nederland, op 1februari meldt de en winterwijk zeer strenge vorst, in de nachten vriest het dan tussen de 10 en 15graden onder nul. Dat het zo koud is komt ook door de overvloedige sneeuwval deze maand. Op 15 februari nog meer sneeuw en achter deze storing om komt er zeer koude lucht binnen. In Uithuizermede vroor het de afgelopen nacht maarliefst 27graden, Op 15 februari 1956 valt er in de Bilt 24 cm sneeuw, dat is het hoogste sneeuwdek sinds de sneeuwmetingen daar in 1850 van start gingen. Het etmaal gemiddelde voor de Bilt op 17februari is -14.9grC. een record sinds 1850. Op 14februari wordt de Elfstedentocht gereden , 5 winnaars telde de tocht maar deze werden uiteindelijk gediskwalificeerd. Op 21 februari 1956 vroor het in Vlissingen zelfs 20 graden. Op 23 februari 1956 werd het in Lelystad -20.7 graden. En zo kwam er een einde aan deze zeer merkwaardige winter, waarin het op 13 nachten achtereen streng heeft gevroren. Begin maart is het koud en guur. Ook is het koud en guur op 30april met regen hagel en onweersbuien. Koele zomer alle 3 de zomermaanden zijn te koud. Op 10 Juni is het nog wel 25.3grC in Joure maar in het zuiden is het koud met maar 14graden juist op de scheidingslijn van koud en warm ontstaat er een noodweer met zware buien met hagel en onweer in het oosten Drenthe vallen hagelstenen met een diameter van 7cm naar beneden. Met twee maal een zomerstorm op 28-29juli en 25augustus is het een bizarre zomer geworden

1957
Met het lied de “krokus en hyacint” van Dorus komen we aan in het jaar 1957
De winter van 1957 is zacht en alleen in november van het vorig jaar komt het in enkele nachten tot vorst. In januari stormt het enkele keren maar nu weten deze storm weinig schade aan te richten. In maart neemt koning winter in snel tempo afscheid van ons land en zo wordt deze maand zeer zacht. In mei toch nog een winterprik, op 5mei lag er in Vaals nog een sneeuwdek van 15cm. En op 6mei sneeuwballen gooien in Ermelo en Schaarsbergen. Hittegolf in het zuiden van Nederland tussen 28juni en 7juli 7dagen boven de 30graden. Op 7juli in Maastricht een temperatuur van 35.6grC. En daarmee had de zomer van 1957 al haar kruit verschoten wat over blijft is regen, regen en nog eens regen. Op de 4e november dat najaar een zware storm en op 14december sneeuw gevolgd door enkele dagen vorst, In winterwijk vriest het 13graden maar dan is 1957 al weer voorbij.

1958
“Als een ballonnetje dat danst in de wind” van Toon Hermans waaien we het jaar 1958 in, na een fikse storm in half januari wordt het wat kouder. Op 22 januari veroorzaakt een kleine actieve storing een sneeuwstorm over delen van zw en midden Nederland. In Zeeland valt 30cm sneeuw en sneeuwduinen bereiken een hoogte van ruim 2meter. Op 24 en 25 januari strenge vorst boven het verse sneeuwdek, maar dan laat de winter het afweten  en keert het zachte wisselvallige weer terug. Van 9 tot 16februari is er sprake van een mini hittegolf in de Bilt wordt het14graden. Maar van 17-27feb valt er dagelijks sneeuw Op 25 februari zijn de tegenstellingen groot in zuid Nederland is het +11 terwijl het in het noorden 3graden vriest, en daar jaagt een sneeuwstorm over het land, de hevigste sinds 1942. Sneeuwduinen van enkele metershoog verhinderen auto en trein verkeer. De NS heeft met zware ijsvorming op de bovenleiding te maken. Begin maart is het een wat minder koud maar van 6t/m23maart schommelen de thermometers voortdurend tussen de -5 en +3grC. En van 6-13maart sneeuw het ook nog eens dagelijks. Op 23 maart noteerde Eelde nog een record late ijsdag, in de Bilt is dit de koudste 23maart sinds 1901. Over de zomer kunnen we kort zijn. De zomer is vrij koel en aan het einde daarvan nog tamelijk warm. Op 16oktober raast er een storm over het land maar met weinig schade.

Amsterdam winter 1958

1959
Met het lied “Weet je nog wel oudje” van Wim Sonneveld duiken we die mooie droge zomer van 1959 in
Maar niet voordat we eerst nog op 12 januari een storm te verwerken krijgen, Opvallend is ook het aantal sneeuwdagen  van 2 t/m 18januari en het vries daarbij bovendien licht tot matig. Aan het eind van de januari maand gaan de gordijnen dicht, zware mist sinds 1953 niet meer zo dicht hing boven het land. Februari heeft een record hoge luchtdruk, met vorst en weer die mist en 10 dagen rijp. In de bilt werd berekent dat een grote beuk in die tijd ruim 1800 kilo aan rijp kan dragen. Maar koning winter zal niet lang meer regeren op 28februari stijgt het kwik naar 17.3grC,  zal dit de aanzet zijn van die mooie zomer?. De zomer van 1959 was lang en droog, zelfs de warmste sinds 1947  op 15 augustus brak er een nieuwe droogte periode aan die duurde tot 13oktober in de Bilt viel er in die periode slechts 6mm regen. Er viel tijdens een hagelbui op Schouwenduivenland op 21augustus 1959 hagelstenen met een diameter van 4cm.
Op 2oktober nog zomerwarmte, Op veel plaatsen wordt werd het nog 27graden. November is ook weer droog maar december gooit het roer om met regen en rond de 10de van de maand wat licht winters.

 

bronnen: Meteo Tuitjenhorn, J.Buisman: Bar en Boos, Jan versteegd, KNMI, youtube.
 

2002-2017 © MeteoTuitjenhorn